Els doblets lingüístics que figuren a continuació estan integrats per paraules que poden generar dubtes per diverses raons:
1. Perquè desconeixem quin és el seu significat exacte i atribuïm a un mot el significat de l’altre.
2. Perquè confonem la categoria gramatical que tenen cada un dels components (els usem com a adjectius quan són adverbis o pronoms, per exemple).
3. Finalment, hi ha un altre grup en què el doblet no és complet, perquè, en realitat, el segon element no és un nom, un adjectiu o un verb semblant, sinó que el constituïx un significat, o un règim verbal, que li són atribuïts per influència del castellà.
Així mateix, i fora d’estos tres grans grups, en la gramaTIC s’han inclòs doblets purament gràfics, és a dir, que no presenten distincions de significat, però que són casos en què els Criteris lingüístics de l’Administració de la Generalitat es decanten per una de les formes.
Dins d’este grup trobem:
a) Els substantius que poden fer el plural afegint tant -s com-ns. En este cas els Criteris lingüístics estableixen com a preferent la forma en -ns.
b) Els doblets de les formes auxiliars del perfet perifràstic, sobre les quals els Criteris lingüístics indiquen que són preferibles vas, vam, vau i van.