Omet navegació

Funcions del gerundi

El gerundi pot realitzar les funcions següents:

1. Expressar una acció simultània o immediatament anterior a la del verb principal.

Amb aquest valor, el gerundi simple té valor imperfectiu o duratiu (és a dir, indica una acció en el seu procés), i pot expressar una acció coincident amb la del verb principal, o bé una acció anterior, de manera que la del verb principal és la conseqüència o culminació de la del gerundi. Al mateix temps que és complement del verb, el gerundi pot servir també com a complement d’un nom, normalment el subjecte o el complement directe de l’oració principal:

Jordi ha revisat els expedients esmorzant. (= ... mentre esmorzava.)

Es prohibeix gravar els infants jugant al pati de l’escoleta. (= ... mentre juguen ...)

La policia ha vist Marta conduint i parlant pel mòbil (= ... mentre conduïa i parlava pel mòbil.)

Caminant a fosques, (ell) va ensopegar.

La diferència entre aquests gerundis correctes i els gerundis especificatius incorrectes que veurem en l'apartat corresponent es troba en el fet que els gerundis correctes modifiquen tant el verb com el substantiu, i, contràriament als incorrectes, no poden ser substituïts o no equivalen exactament a una oració de relatiu especificativa:

* Jordi que esmorzava ha revisat els expedients.

Es prohibeix gravar els infants que juguen al pati de l’escoleta. (Aquesta oració és possible, però no és equivalent a la de l'exemple amb el gerundi. Com a oració de relatiu especificativa, restringeix la prohibició de gravar respecte als infants que juguen. En canvi, l'oració amb el gerundi indicaria temporalitat, sense cap restricció de l'abast del substantiu infants.)

Pel que fa al gerundi compost, té valor perfectiu, és a dir, indica una acció vista com a acabada, i expressa una acció anterior a la del verb principal; sovint apareix en una construcció absoluta, però no és estrictament necessari:

Havent parlat tots els assistents, es va cloure la sessió.

Els alumnes entren a classe havent passat totes les mesures de seguretat necessàries.

Corresponen a aquesta funció certes frases que poden aparéixer en titulars o en peus de fotografia, en què es pot suposar que s'ha elidit el verb; habitualment, el gerundi indica una acció temporalment coincident o anterior al moment cristal·litzat:

Einstein i Bohr caminant junts a Brussel·les durant el Congrés Solvay de 1930. (Podem suposar: Observem en aquesta fotografia Einstein i Bohr caminant junts ...)

Els invitats, havent acabat de sopar.

El gerundi temporal pot tindre alhora un matís de finalitat:

Ens van telefonar ahir demanant més aclariments. (Indica la finalitat, no la conseqüència; hi ha simultaneïtat en les accions, i per tant pot considerar-se correcte.)

La representant sindical va assistir a la mesa defensant els interessos dels opositors. (Id.)

Cal recordar, però, que, amb aquest matís de finalitat, el gerundi és correcte quan depén directament del verb principal, però és incorrecte quan depén d'un substantiu que actua com a complement especificatiu:

* Ens van escriure una carta demanant més aclariments. (Correcte: Ens van escriure una carta en què / en la qual demanaven ...)

El gerundi pot acompanyar-se de la preposició en:

En sortint de la feina, aniré a comprar. (Indica anterioritat. = En sortir ...)

En venint, he vist un accident. (Indica simultaneïtat. = Al venir ..., Quan/Mentre venia ...)

2. A més del seu valor com a oració temporal, el gerundi també pot fer la mateixa funció que algunes altres oracions adverbials, és a dir, pot equivaldre a una oració modal, causal, condicional o concessiva que modifica el verb principal com ho faria un complement circumstancial.

S’ha de presentar la documentació adjuntant-hi els models aprovats. (Modal. Expressa la manera com s’ha de presentar la documentació.)

Va començar la sessió saludant el personal. (Modal. Expressa la manera com va començar la sessió.).

L’examen s’ha de fer utilitzant bolígraf blau o negre. (Modal. Expressa la manera com s’ha de fer l’examen.)

No havent-hi més assumptes a debatre, s’alça la sessió. (Causal. = Com que no hi ha més assumptes a debatre ...)

Demanant-ho tu, no podem fer una altra cosa sinó acceptar. (Condicional. = Si ho demanes tu ...)

No havent fet un examen excel·lent, ha tret la millor nota de la classe. (Concessiva. = Encara que no ha fet un examen excel·lent ...)

Els indicadors mostren que els objectius han sigut executats per davall d'allò que s'havia previst, havent-se realitzat només en un 81 %. (Causal. = ... ja que s'han realitzat ...)

En molts casos, el valor semàntic exacte del gerundi queda neutralitzat entre alguns d’aquests valors (pot tindre al mateix temps, per exemple, un valor temporal i causal, causal i condicional, etc.); però perquè es considere correcte, ha de prevaldre el seu caràcter de complement del verb principal i el sentit de temporalitat simultània o anterior al verb principal.

Admetent com a cert el que va dir, el jutge pot declarar-lo innocent. (El gerundi pot interpretar-se com a causal ―= ... com que admetrà...― o com a condicional ―= ... si admet ...―.)

La porta s’obri introduint la targeta en l’aparell. (Pot indicar temps, condició, manera...)

Els aspirants que, reunint els requisits generals, presenten la documentació en el termini estabit, seran admesos. (Valor causal-condicional que afecta el verb presenten.)

La Direcció Territorial d’Educació, Cultura i Esport remetrà l’expedient, fent constar aquesta incidència, a la Direcció General de Centres i Personal Docent, la qual declararà l’esmentat desistiment en la resolució de la convocatòria a què fa referència la base huitena de la present ordre. (Es tracta d'un gerundi amb matís temporal-modal, correcte perquè indica un temps anterior o simultani al de l'oració principal; no és possible substituir-lo, ja que trencaria l'oració separant el complement directe de l'indirecte: * La Direcció Territorial d’Educació, Cultura i Esport remetrà l’expedient, i farà constar aquesta incidència, a la Direcció General de Centres i Personal Docent, la qual ...)

Amb els xiquets cridant tot el dia al pati, és impossible concentrar-se. (Amb aquesta funció condicional-causal, també és possible usar el gerundi posposat a un substantiu introduït per amb.)

Tenint en compte això, cal considerar correctes les construccions de gerundi que, d’una manera o altra, modifiquen l’acció del verb de l’oració principal expressant un aclariment o una explicació, o que constitueixen una paràfrasi o ampliació del que s'indica en l'oració principal, sempre que es complisca la condició de simultaneïtat o anterioritat temporal del gerundi respecte al verb principal. En molts casos aquestes construccions són equivalents a l’expressió tenint en compte que... amb una forma personal:

El beneficiari haurà de realitzar una despesa local com a mínim equivalent a l’import de l’incentiu concedit per la Conselleria, considerant-se com a despesa local aquella realitzada en el territori de la Comunitat Valenciana (= ... tenint en compte que es considera com a despesa local ...).

Es troben subjectes a protecció les parcel·les limítrofes amb el BIC, podent ser afectat aquest per qualsevol intervenció que es realitze sobre aquelles, tal com s'indica en la normativa vigent. (= ... atés que, tenint en compte que qualsevol intervenció sobre les parcel·les limítrofes pot afectar el BIC. Fixem-nos que, si substituïm la construcció de gerundi, per exemple, per una coordinació, es trencaria la relació de causalitat: * Es troben subjectes a protecció les parcel·les limítrofes amb el BIC, i aquest  pot ser afectat per qualsevol intervenció que es realitze sobre aquelles... El significat d'aquesta oració és el contrari al que pretenem. Així mateix, la substitució del gerundi per una oració causal ―* Es troben subjectes a protecció les parcel·les limítrofes amb el BIC, per tal com aquest pot ser afectat per qualsevol intervenció que es realitze sobre aquelles, tal com s'indica en la normativa vigent― trencaria la relació del complement tal com s'indica en la normativa vigent amb el verb del qual depén ―es troben―; en canvi, l'ús del gerundi en construcció absoluta ens permet intercalar aquesta construcció absoluta enmig de l'oració principal.)

L'elaboració i la comercialització de les guies d'abonats i la prestació dels serveis d'informació es realitzarà en règim de lliure competència, garantint-se, en tot cas, als abonats el dret de protecció de les seues dades personals. (= ... tenint en compte que es garanteix ..., encara que es garanteix ... Pot indicar manera, restricció o concessió respecte al verb principal, el qual modifica.)

Segons dades del Ministeri de Foment, a la Comunitat Valenciana el nombre de visats de direcció d'obra acumula un increment del 33,8 per 100 respecte al mateix període de l'any anterior, sent la mitjana espanyola del 23,1 per 100. (= .... tenint en compte que la mitjana espanyola és ... El gerundi indica una explicació o matisació respecte al verb principal, la qual afecta. Com en exemples anteriors, qualsevol intent de substitució del gerundi empitjora la construcció.)

La Junta Rectora podrà constituir les comissions de treball que considere necessàries, sent obligatòria la constitució de les comissions següents: (= ... tenint en compte que és obligatòria la constitució ... Indica un matís concessiu que afecta el verb principal.)

El seu mandat serà de quatre anys, podent ser elegit una sola vegada. (= ... tenint en compte que només pot ser elegit una vegada. Es tracta d’una matisació respecte a l’oració principal.)

En aquests casos no hi trobem dues accions independents, sinó una única acció principal modificada pel gerundi, que aporta una matisació o una informació complementària a aquesta acció. Evidentment, de vegades podríem trobar altres construccions també correctes que ens permeteren prescindir del gerundi, però això no justifica que el gerundi s'haja d'evitar necessàriament, quan la construcció amb el gerundi és natural i plenament comprensible.

3. El gerundi pot complementar també substantius que expressen una acció verbal aportant-hi un valor equivalent a una oració adverbial com els que hem descrit:

L’entrada de la plantilla portant les pancartes va ser com s’esperava.

4. Com hem vist en molts exemples anteriors, el gerundi pot tindre com a subjecte el subjecte o el complement directe del verb principal (o, de manera excepcional, un complement circumstancial introduït per amb en funció condicional-causal), o bé usar-se en una oració independent amb subjecte propi (construcció absoluta de gerundi). Això és possible en les oracions de gerundi que expressen temps simultani o anterior, causa, condició o concessió:

Sent president Suárez, es va aprovar la Constitució. (= La Constitució es va aprovar sent president Suárez. Temps simultani; equival a: La Constitució es va aprovar mentre era president Suárez. Quan l'oració de gerundi va posposada, la presència o absència de la coma depén del fet que es considere un mer complement circumstancial o un complement explicatiu.)

No havent-se rebut cap petició d'ajornament, la reunió tindrà lloc en la data prevista. (= La reunió tindrà lloc en la data prevista, no havent-se rebut cap petició d'ajornament. Causa; equival a: Com que no s'ha rebut cap petició d'ajornament, la reunió tindrà lloc en la data prevista, o: La reunió tindrà lloc en la data prevista, ja que no s'ha rebut cap petició d'ajornament; amb coma davant de la subordinada posposada, ja que es tracta d'una causal explicativa.)

Estant la victòria tan a prop, vam quedar eliminats. (= Vam quedar eliminats, estant la victòria tan a prop. Concessió; equival a: Encara que la victòria estava tan a prop, vam quedar eliminats.)

Ja hem vist que la construcció absoluta és l'habitual per al gerundi compost:

Havent-ho demanant el cap, no podem deixar de fer-ho. (= No podem deixar de fer-ho, havent-ho demanat el cap. Condició o causa; equival a: Si ho ha demanant el cap, no podem deixar de fer-ho, o bé: No podem deixar de fer-ho, atés que ho ha demanat el cap.)

En canvi, quan el gerundi expressa la manera en què es realitza l'acció verbal, no és possible la construcció absoluta, i l'oració de gerundi va habitualment posposada i sense coma (llevat que la coma estiga justificada per una altra raó), ja que es considera un complement circumstancial de manera:

* S’ha de presentar la documentació, adjuntant-hi els models aprovats. / * Adjuntant-hi els models aprovats, s’ha de presentar la documentació. (Correcte: S’ha de presentar la documentació adjuntant-hi els models aprovats.)

En l'actual reforma es modifica l'article 149 del Codi Penal, mencionant-se expressament en el seu nou apartat 2 el delicte de maltractament. (Gerundi modal. La coma pot estar justificada per la llunyania entre el verb i el complement circumstancial de manera.)

Una vegada constituïda la comissió, aquesta estudiarà i valorarà les sol·licituds comprovant el compliment dels requisits de les bases, tenint en compte els criteris següents: ... (Es tracta de dos gerundis modals; la coma està justificada per la concatenació de dos complements circumstancials de manera.)

La Conselleria ha posat en marxa mesures dirigides a l’adquisició de les competències bàsiques pels alumnes de les ensenyances obligatòries, fent especial èmfasi en aquelles relacionades amb la millora de la competència lingüística. (No es tracta d'oracions independents, sinó que el gerundi indica la manera com es realitza l'acció del verb principal. La coma està justificada per la llunyania entre el gerundi i el verb principal.)

5. En alguns casos, l'ús del gerundi és més adequat que el d'altres formes verbals, i no cal evitar-ne l'ús:

No reunint cap sol·licitant les condicions requerides, la comissió considera que cal declarar desert el concurs. (Indica causa; però, com que el que es vol destacar no és la relació de temporalitat ―no podríem dir: Mentre cap sol·licitant no reuneix ... / Després de no reunir ... ―, no és possible usar en/al + infinitiu: * En/Al no reunir cap sol·licitant cap sol·licitant les condicions requerides, ... També són possibles, òbviament, altres construccions causals: Com que cap sol·licitant no reuneix ... / Atés que cap sol·licitant no reuneix ...)

Estant en desacord amb la decisió del seu grup parlamentari, va abandonar l'escó. (Igualment, no és possible * En/A l'estar en desacord ... Seria possible també:  Com que / Atés que estava en desacord amb la decisió ...) 

A soles amb Otel·lo, Iago aviva encara més la gelosia del seu senyor inventant-se que un dia va sorprendre Càssio adormit i el va escoltar parlar somiant del seu amor per Desdèmona. (El gerundi inventant-se indica manera o causa respecte al verb aviva. No seria possible: * A soles amb Otel·lo, Iago aviva encara més la gelosia del seu senyor en/a l'inventar-se que un dia va sorprendre Càssio ..., i serien difícils altres solucions.)