Omet navegació

Majúscules i minúscules

La lletra majúscula, bàsicament, té dos funcions:

  1. Una funció demarcativa, que servix per a indicar la posició que ocupen certes paraules dins del text: a l’inici de la frase, després d’un punt, etc.
  2. Una funció distintiva, que servix per a singularitzar una paraula enfront d’altres que tenen un significat genèric, i que permet distingir entre noms comuns i noms propis. La funció distintiva de la majúscula, per tant, es pot expressar amb una regla en aparença senzilla: s’escriuen amb majúscula els substantius, adjectius qualificatius i numerals que formen part d’un nom propi, o bé el mot inicial d’una frase o d’un sintagma que fa la funció d'un nom propi, i s’escriuen amb minúscula la resta de paraules del text.

A més, pel que fa a l’ús de la majúscula, cal tindre en compte una sèrie d’aspectes generals:

  1. Les lletres escrites en majúscula seguixen els mateixos criteris, pel que fa a l’ús de l’accent i la dièresi, que si estigueren escrites en minúscula.
  2. En les paraules que comencen amb un dígraf, només s’escriu en majúscula la primera lletra (Llúcia, Guitart, Queralt, Txetxènia...).
  3. En les paraules compostes de grafia aglutinada (amb guionet o sense), només s’escriu en majúscula la primera lletra del primer constituent (Mont-real, Sud-amèrica, Vilafranca, No-proliferació).
  4. Com a cas especial, en determinats documents juridicoadministratius s’escriu en majúscula tot el verb que designa l’objecte fonamental del document (EXPOSE, CERTIFIQUE, DECRETE, SALUDA...).

Vegeu també: